Sorry, kan enkel digitaal

Sorry, kan enkel digitaal

Digitale technologie speelt steeds meer een rol in ons dagelijks leven. Toch zijn er veel mensen die zich uitgesloten voelen van deze digitale wereld. Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom je niet meer gewoon naar het gemeentehuis kunt lopen om een afspraak te maken, of waarom je niet zomaar met cash kunt betalen aan de bar? Of maak je je zorgen over de impact van al die digitale technologie op ons klimaat? Je bent zeker niet de enige. In het traject “Sorry, enkel online” gaan we in gesprek over deze evolutie en maken we kortfilmpjes om de gevolgen van digitale uitsluiting te laten zien.

Educatief medewerker Rachel vertelt er meer over.

Wat is eigenlijk het probleem?

Er is veel vraag naar plekken waar mensen hun digitale vaardigheden kunnen verbeteren en waar we kunnen praten over de grote veranderingen die de digitalisering teweegbrengt. Veel mensen voelen zich digitaal uitgesloten, begrijpen niet altijd de veranderingen of hebben kritische vragen.

Mensen stellen bijvoorbeeld vragen zoals:

  • Wat gebeurt er met mijn data op het internet?
  • Waarom kan ik geen afspraak meer maken bij het gemeentehuis zonder eerst online te reserveren?
  • Waarom kan ik niet gewoon mijn drankje bestellen aan de bar en betalen met cash?
  • Wat is de impact van al dat digitaal gedoe op ons klimaat?

Voor specifieke leervragen kan je al bij heel wat plekken in Brussel terecht zoals bij de Digipunten en Maks vzw. Wij willen ruimte bieden voor deze vragen en zorgen en de gevolgen van digitale uitsluiting zichtbaar maken.


Creatief aan de slag met digitale vragen

Samen met een groep van 10 deelnemers die zich digitaal uitgesloten voelen of zich zorgen maken over deze veranderingen, gaan we aan de slag. De groep bestaat vooral uit oudere mensen, maar ook mensen die bezorgd zijn over het steeds grotere digitale aspect van het dagelijks leven.

We maken korte filmpjes waarin we de problemen van digitale uitsluiting en de zorgen over digitalisering visueel weergeven. Dit doen we door creatieve ateliers te organiseren, waarin we samen scenario’s uitschrijven en de talenten van de deelnemers benutten. Iedereen brengt zijn of haar ideeën in. Het gaat niet alleen om de nadelen van de digitalisering, maar ook om de voordelen die we niet mogen vergeten.


Veel meer dan filmpjes maken

Als Citizenne geloven we in de kracht van creativiteit en in het benutten van de talenten van de deelnemers. We willen niet alleen maar filmpjes maken – we zorgen ervoor dat iedereen zich gehoord voelt. Vanaf het begin gaan we in gesprek: wat doe jij graag? Waar ben jij goed in? Wat wil jij bijdragen? We zetten in op verbinding en het versterken van het groepsgevoel. We creëren ruimte om het gesprek aan te gaan en echt te reflecteren over het onderwerp. De filmpjes zullen uiteindelijk een plek krijgen in de publieke ruimte, maar hoe dat eruit zal zien, is nog niet helemaal duidelijk. De ideeën komen uit de groep zelf. Het begeleiden van dit proces is een belangrijke taak van Citizenne – we zorgen ervoor dat de deelnemers samen hun visie op de digitale toekomst kunnen delen.


Het persoonlijke is politiek.

Wat we al zeker meenemen is hoe persoonlijke zorgen en vragen over digitalisering ook maatschappelijke vraagstukken zijn. Een probleem als ‘ik krijg altijd een robot aan de lijn’ is vaak veel groter dan we denken. Het roept de vraag op of we willen leven in een maatschappij waar persoonlijk contact steeds meer verdwijnt. Moeten we ons erbij neerleggen, of kunnen we het anders aanpakken? En als de toekomst volledig digitaal is, hoe zorgen we ervoor dat niemand achterblijft?

Dit project biedt dus niet alleen ruimte om te leren en te creëren, maar ook om actief na te denken over hoe we samen de digitale kloof kunnen overbruggen.

 

Dit project is een samenwerking tussen verschillende partners, waaronder de Louis Paul Boonkring, Wijkhuis Chambéry, Maks vzw, S-plus en Bop