Een beetje geschiedenis
In 2019 lanceerden Aline Dusabe, oprichter van Urban House Suriname, en An Macharis, coördinator van Citizenne, een oproep via sociale media naar jonge creatieve ondernemers tussen de achttien en vijfendertig jaar om deel te nemen aan een uitwisselingprogramma met Brussel. Voorwaarden om te kunnen deelnemen: wonen in Paramaribo en professioneel actief zijn in de creatieve sector.
Aline: “We ontvingen veel reacties. Helaas voldeden ze niet allemaal aan het niveau dat wij voor ogen hebben. Het project is veel te kort om pas gestarte creatievelingen te ondersteunen. Ook ondernemers uit andere districten vielen uit de boot doordat de stedenband zich beperkt tot Paramaribo en Brussel. Uiteindelijk selecteerden we 6 creatieve ondernemers: musicus Jason Eduwati, sieradenontwerpster Jenevieve Apinsa, modeontwerpster Tifén Akobe, kunstschilder Rachel Nijman, maker van kruidenthee Delvin Bisoina, sieradenontwerpster en woordkunstenares ‘Toepie’.”
Aline: “Het project nam een vliegende start in 2020. Citizenne en Urban House organiseerden een intensieve trainingsweek om de creatievelingen te versterken in hun persoonlijke ontwikkeling als ondernemer. Een learning community kreeg vorm. Tot corona het project zo goed als vleugellam maakte. De levensomstandigheden van de gemiddelde Surinamer werden er niet makkelijker op. Voor creatieve ondernemers was financieel rondkomen een bijna onmogelijke zaak. Het programma had als doel om de ondernemers van daar naar België te laten komen en omgekeerd maar corona besliste daar dus anders over. Live ontmoetingen waren niet meer mogelijk maar via haperende en krakende internetverbindingen werkte het collectief van creatievelingen hard aan een digitaal platform: ‘Un pasi un craft - - We sori yu unu pasi’ onder leiding van Jurgen Mormon, onze sleutelfiguur in Paramaribo.