In 1964 sloot België een belangrijk akkoord met Marokko en Turkije om arbeidsmigranten naar het land te halen, een cruciaal moment in de naoorlogse geschiedenis van België en Europa. Marokkanen en Turken kwamen naar hier om hard, zwaar en gevaarlijk werk te doen zoals de mijnbouw en het uitgraven van de Brusselse metro.
Het herdenken van 60 jaar migratie is belangrijk omdat het de impact van deze migratie op de Belgische samenleving erkent en viert. Deze arbeidsmigranten hebben bijgedragen aan de economische ontwikkeling van ons land en hebben de Belgische cultuur en identiteit mee gevormd.
Film: Ma vie en papier
Met Citizenne dompelen we ons onder in 60 jaar migratie. In de verhalen, getuigenissen, archieven, expo’s en films.
In Brussel ontmoet de Iraanse kunstenares en regisseur Vida Dena, Naseem, een Syriër die samen met zijn gezin de oorlog ontvluchtte. In hun krappe, roze geschilderde woning voert Vida door middel van tekeningen gesprekken met zijn oudste dochters, Hala en Rima. Zittend op tapijten vertellen de twee tieners over hun herinneringen aan hun thuisland, de oorlog en hun ballingschap, maar ook over hun dromen voor hun nieuwe leven.
In deze debuutfilm vertolkt Vida Dena op een verbluffende manier de verbeelding van de kinderen.
Film: Arabisch gesproken, Frans ondertiteld
Voorbespreking: Nederlands en Frans gesproken
Deze activiteit kadert in 60 jaar migratie
À Bruxelles, l'artiste et réalisatrice iranienne Vida Dena rencontre Naseem, un Syrien qui a fui la guerre avec sa famille. Dans leur logement exigu peint en rose, Vida engage des conversations avec ses filles aînées, Hala et Rima, à travers des dessins. Assises sur des tapis, les deux adolescentes partagent leurs souvenirs de leur pays d'origine, de la guerre et de leur exil, mais aussi leurs rêves pour leur nouvelle vie.
Dans ce film d debut, Vida Dena représente de manière époustouflante l'imagination des enfants.
Film : en arabe, sous-titré en français
Discussion préalable : en néerlandais et en français